Karot Nedir?

Karot Nedir?

Karot silindirik biçimde bir kesici vasıtasıyla, beton donatı sistemlerinden bir numune alınma biçimidir. Değişik çap ve ölçüleri olmakla birlikte genellikle mühendislik hatalarının giderilmesi amacıyla kullanılsa da bazı insanlar evlerinde veya işletmelerinde tadilat gibi ihtiyaçlarında karotu tercih edebilmektedir. Motor gücü 3,4,5 kWata çıkabilen karot makineleri silindirlerin dönme hızı ve darbeleme tekniklerini sağlar, dönerek vibrasyon olmadan bir darbe sağlayan karot makineleri betonun yapıya zarar verilmeden delinmesi ve numune alınması için ayrıcalıklı bir yoldur.

 

Karot Nasıl Alınır?

Bir yapı kolonunda demir donatı sistemlerinde karotun sabitlenme teknikleri kullanılarak sehpa sabitleme işlemi yapılır, karot sehpası vibrasyonu sıfırlamak ve düzgün bir kesim yapma amacıyla tasarlanmış kızaklı bir araçtır. Bu araç sayesinde karot makinesi asla sarsılmaz, kızaklı sistem sayesinde aşağı doğru bir kuvvet yardımıyla da kolaylıklar sağlar. Demir donatı sistemine, zemine veya kesilecek herhangi bir düzleme sabitlenen karot makinesi sehpa üzerinde izometrik hareketler vasıtasıyla beton delme işlemi yapılır, delinen beton silindirik testerenin içerisinde muhafaza edilir. Kesimler birkaç olgu sebebiyle sulu ve susuz yapılabilir.

 

Karot Ne işe yarar?

Bazı yapılarda karot almak artık mecburiyet haline gelmiştir. Karot mühendislik hatalarıyla beraber restorasyon ve tadilat gibi inşaat işlerinde de oldukça fazla kullanılan bir yöntemdir. Bilimsel mühendislik araştırmalarında laboratuvarlarda karot numunesi almak için bu işlem yapılır peki ne işe yarar? karot almak bir yapıda demir donatı sistemlerindeki arızaların, dayanıklılığın kontrolü için kullanılır. Bu yöntem sayesinde kolona zarar verilmeden betonun Demir donatı hakkında kısacık bir bilgi vermek gerekirse, Toplum tarafından bilinen adıyla inşaat demiri şeklinde anılan, kolonlarda betonların statiğinin sağlam bir şekilde sabitlenmesi için kullanılır. Kiriş, döşeme gibi betonarme elemanlarının içerisinde yer alan demirlere denir. En kolay tanımını bu şekilde yapabiliriz. İşte bu donatılarda statiğe zarar vermeden bazen labratuvar incelemeleri yapılması gerekmektedir.